Oprindeligt var Nyhavn en travl kommerciel havn, hvor skibe fra hele verden lagde til. Området var fyldt med sømænd, kurtisaner, værtshuse og ølhuse og forfattere, herunder HC Andersen. Han skrev The Tinderbox, Little Claus and Big Claus og The Princess and the Pea, mens han boede på nummer 20 og levede også som 18- og 67-årig.
Kanalens ældste hus er nummer 9, bemærkelsesværdigt uændret siden det blev bygget i 1681. I dag er de smukke gamle huse blevet renoveret og restauranter dominerer den gamle havn. Nyhavn er fyldt med mennesker, der nyder den afslappede atmosfære ved kanalen, jazzmusik og god mad. En rigtig turistmagnet af farverige gavlhuse, salte både og skummende øl. Det er også et praktisk sted at hoppe på en bådtur med Canal Tours.
Alle billetter og ture i 2024
Efter nøje overvejelse har vi sammen med din partner GetYourGuide udvalgt de bedste ture til Nyhavn. Disse ture tilbyder den bedste oplevelse for alle besøgende.
Højdepunkter
HC Andersen
HC Andersen er nok den mest kendte dansker nogensinde. Kom helt tæt på den berømte og elskede digter og forfatter til nogle af verdens mest berømte eventyr. Mellem 1845 og 1864 boede HC Andersen på Nyhavn nr. 67, hvor der nu står en mindetavle. Fra 1871-1875 boede Andersen i Nyhavn 18, som i dag huser en souvenirbutik med Andersen-tema.
Hukommelsesankeret
Mindeankeret for enden af Nyhavn, hvor det møder Kongens Nytorv, er et monument til minde om mere end 1.700 danske officerer og sømænd i flådens, handelsflådens eller de allieredes tjeneste, som ofrede livet under 2. Verdenskrig. Ankeret blev indviet i 1951 og erstattede et midlertidigt trækors opsat på stedet i 1945 og har en tavle med et monogram af Kong Frederik VII.
Nyhavns historie
Nyhavn blev bygget af kong Christian V fra 1670 til 1675, gravet af svenske krigsfanger fra den dansk-svenske krig 1658-1660. Det er en port fra havet til den gamle indre by ved Kongens Nytorv, hvor skibe håndterede last og fiskefangster. Det var berygtet for øl, sømænd og prostitution. Den danske forfatter HC Andersen boede i Nyhavn i omkring 18 år.
Den første bro over Nyhavn åbnede i 1874. Det var en midlertidig træbro. Den blev erstattet af den nuværende bro i 1912.
Efterhånden som oceangående fartøjer blev større, blev Nyhavn overtaget af den interne danske småskibstrafik. Efter Anden Verdenskrig overtog landtransporten denne rolle, og mindre skibstrafik forsvandt fra Københavns havn, hvilket efterlod Nyhavn stort set øde for skibe.
I midten af 1960’erne blev Nyhavn Selskabet stiftet for at revitalisere området. I 1977 blev Nyhavn indviet som veteranskib og museumshavn af Københavns borgmester, Egon Weidekamp. I 1980 blev Nyhavn kaj fodgænger; den havde været brugt som parkeringsplads i de foregående år, hvilket faldt sammen med et fald i havneaktiviteterne. Siden da er det blevet et populært sted for både turister og lokale og fungerer som et torv ifølge arkitekterne Jan Gehl og Lars Gemzøe.
Nyhavn om natten
Lokale og turister samles i restauranterne langs Nyhavnskanalen; sidde ude om sommeren og indendørs i hygge-omgivelserne om vinteren. Der er en stor mængde restauranter, der serverer noget af det friskeste mad og koldeste øl.
Tag for eksempel Nyhavn 17. Den okkerfarvede facade på denne bygning fra 1600-tallet med sit store røde neonskilt skiller sig ud blandt de farverige bygninger, der ligger langs kanalen. Indenfor er en blanding af gammeldags bar og fransk bistro. Nautiske ornamenter og gamle fotografier pryder væggene, mens lokale øl serveres på fad. Menuen er en kombination af hverdagsklassikere, såsom Cæsarsalat og fish and chips, og lokale favoritter, herunder den foretrukne danske frokost, smørrebrød.
En anden anbefaling er restauranten Restaurant Heering. De har et stort udvalg af klassisk dansk mad med fransk indflydelse på menuen. Morgenmaden inkluderer croque-monsieur og en dansk morgenmadstallerken, komplet med bacon, ost, yoghurt, fisk og pandekager. Frokost og aftensmad varierer fra lette salater til pasta til solide kødgryderetter, bøffer og et godt udvalg af frisk fisk. Interiøret er frisk og moderne med elementer af industrielt design som mursten.